Altijd bereikbaar op vakantie?

Vakantie is bedoeld om te ontspannen en lekker los te komen van je werk. Maar nu we overal in Europa gratis kunnen roamen, bestaat het gevaar dat we toch de mobiel of laptop gebruiken om bezig te blijven met het werk.

Vacaturesite Indeed heeft enkele tips opgesteld voor werkgevers én werknemers.

Zorg voor een goede voorbereiding

De laatste dagen vóór de vakantie zijn vaak erg vol. Plan daarom tijd in om van tevoren op te ruimen: ruim je mailbox op en zorg voor een leeg bureau. Zo begin je na de vakantie niet alleen met een frisse start en een leeg hoofd, maar ook met een leeg bureau.

Zorg daarnaast voor een duidelijke ‘out-of-office’, zodat iedereen weet dat je niet aanwezig bent. Zet hierin wanneer je weer terug bent en wie jouw zaken in de tussentijd overneemt. Op die manier blijft er geen werk liggen en start je straks niet met een overvolle inbox vol met achterstallige werkzaamheden.

Maak een goede overdracht

Neem de tijd voor een goede overdracht. Dat kost misschien wat tijd, maar uiteindelijk ga je er veel relaxter door op vakantie en hebben collega’s niet het gevoel dat er werk ‘over de schutting wordt gegooid’.

Zet in deze overdracht – of in een los mailtje naar directe collega’s – óf en wanneer je bereikbaar bent in de vakantie. Veel werknemers hebben tijdens de vakantie de drang om hun telefoon en e-mail in de gaten te houden, terwijl dat meestal niet nodig is. Spreek een bepaald tijdslot of een bepaalde dag in de week af, dat je dit wel doet. Dat zorgt voor meer rust.

Laat je werktelefoon thuis

Heb je een werktelefoon, laat die dan thuis. Gebruik je zowel zakelijk als privé hetzelfde toestel? Zet dan je werkmail uit of laat die niet automatisch binnenkomen. Check alleen mail op de vooraf afgesproken momenten.

Start rustig weer op

Plan geen afspraken voor de eerste dag(en) na de vakantie. Zo heb je de tijd om rustig mail bij te werken, bij te praten met collega’s over de laatste zaken en er weer rustig in te komen. Zo houd je het relaxte gevoel van de vakantie nog iets langer vast en start je weer met een goed gevoel met werken.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Werkgevers en leidinggevenden kunnen zelf beginnen met het boeken van hun vakantie. Goed voorbeeld doet namelijk goed volgen. Als u op vakantie kunt, kan een werknemer dat ook. Natuurlijk zorgt u wel voor een goede overdracht en een contactenoverzicht voor het geval er iets gebeurt.

 

Het hele artikel lezen? Surf dan naar de bron: personeelsnet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.