Facturen achterhalen van een gecombineerde betaling met behulp van Excel

Secretaresses die te maken hebben met de financiële administratie komt dit waarschijnlijk bekend voor: een klant heeft een aantal facturen in één keer betaald zonder de factuurnummers erbij te vermelden. Zeker als van die klant nog veel facturen openstaan is het vaak een heel gepuzzel om erachter te komen welke facturen betaald zijn.

Oplosser

Met behulp van Microsoft Excel Oplosser (Solver) kan dit een stuk sneller. In de volgende stappen leg ik je uit hoe het werkt.

Stap 1

In kolom A staan alle openstaande bedragen van de klant. In kolom B vul je het cijfer 1 in. Kolom C bevat de uitkomst van de vermenigvuldiging van kolom A met kolom B (A1*B1)

Stap 2

Vervolgens zet je in F1 het bedrag van de gecombineerde facturen. Het totaalbedrag aan openstaande facturen zet je in de cel daaronder. In F3 komt het verschil te staan tussen F1 en F2.

Stap 3

Oplosser vind je in de balk onder de knop ‘gegevens’. Als hij daar niet staat, dan moet je hem nog even toevoegen via ‘invoegtoepassingen’. Vul de velden in volgens het bovenstaande voorbeeld. (In de Engelstalige versie van Excel is ‘geheeltallig’ ‘integer’.) Klik vervolgens op ‘Oplossen’.

Resultaat

Kolom C laat nu alleen de bedragen zien die bij elkaar opgeteld precies het bedrag vormen dat je zoekt.

 

Angelique Brantjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.